Участь у робочій групі з обговорення плану Стратегії моніторингу нейтрального рівня деградації ґрунтів

10 листопада 2020 року об 11:00 в форматі Zoom-конференції пройшла перша онлайн зустріч робочої групи з розроблення Стратегії моніторингу нейтрального рівня деградації ґрунтів, до складу якої увійшли фахівці Інституту водних проблем і меліорації НААНУ: директор Михайло Ромащенко, завідувач відділу водних ресурсів Анатолій Шевченко, старший науковий співробітник відділу зрошення та дренажу Людмила Усата.

На засіданні були присутні представники Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Глобального ґрунтового партнерства, ФАО, члени Асоціації «Українське Ґрунтове Партнерство», установ Національної академії аграрних наук України, представники бізнесу та інші зацікавлені особи.

Робочій зустрічі передувало анкетування, яке мало на меті обрати показники нейтрального рівня деградації ґрунтів, які б характеризували стан ґрунтового покриву, родючість ґрунтів, секвестрацію органічного вуглецю, біорізноманіття та відповідали б міжнародним індикаторам параметрів згідно з Конвенцією ООН по боротьбі із опустелюванням та посухами. Перелік показників мав рекомендаційний характер, тому результати анкетування обговорювалися робочою групою під час засідання.

З результатами анкетування учасників робочої групи ознайомив Микола Мирошніченко, як почесний голова Асоціації «Українське Ґрунтове Партнерство» та заступник директора з наукової роботи ННЦ "Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Солоколовського" НААНУ. Він структурував обрані показники за чотирма групами, визначив їх пріоритетність та долучив до дискусії обговорення питання методології і частоти їх моніторингу. 

В.о. директора ДУ «Інститут охорони ґрунтів України» Ігор Яцук представив учасникам робочої групи план Стратегії моніторингу нейтрального рівня деградації ґрунтів, порядок її розроблення та строки подання на затвердження.  Під час обговорення Стратегії було прийнято рішення про її доопрацювання і повторне представлення членам робочої групи на погодження.

Модератором заходу виступила Асоціація «Українське Ґрунтове Партнерство» за підтримки Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН.

Наради, семінари, Події та новиниPermalink

Comments are closed.