Наукові засади техніко-технологічного забезпечення відновлення водогосподарсько-меліоративного комплексу в умовах воєнної агресії російської федерації проти України

13 вересня у малій залі Національної академії аграрних наук під головуванням Президента академії Ярослава ГАДЗАЛА відбулося засідання Президії НААН. Директор Інституту водних проблем і меліорації НААН Михайло ЯЦЮК представив доповідь на тему «Наукові засади техніко-технологічного забезпечення відновлення водогосподарсько-меліоративного комплексу в умовах воєнної агресії російської федерації проти України». Він навів приклади участі Інституту у реалізації заходів щодо усунення руйнувань гідротехнічних споруд, підтоплення та затоплення території, порушення водопостачання внаслідок військових дій рф, розробленні конструкцій військових об’єктів з використанням бетонного полотна. Розповів про результати продуктивної роботи з центральними органами виконавчої влади та міжнародними фінансовими інституціями. Зазначив, що Інститутом було розроблено та обґрунтовано нові техніко-економічні рішення відновлення функціонування систем централізованого водопостачання міст і населених пунктів Дніпропетровської, Миколаївської та Запорізької областей, що реалізовано в постанові Кабінету Міністрів України. Михайло Васильович окреслив перспективні напрямки наукових досліджень для обґрунтування заходів з мінімізації збитків для територій в зоні впливу Каховського водосховища.

Окремо зупинився на подальшому розвитку наукового потенціалу та реалізації інноваційних ідей Інституту шляхом участі у проектах програми “Горизонт Європа”, що дозволить співпрацювати з науковими групами з усього світу та обмінюватися найкращими практиками.

Підсумував доповідач свою презентацію необхідністю подальшої роботи над розробкою методики оцінювання стану інженерної інфраструктури меліоративного комплексу та експертної оцінки його придатності для подальшого використання; удосконаленні методик визначення збитків, завданих водним ресурсам і інженерній інфраструктурі через воєнні дії; розробці та візуалізації картосхеми постраждалих об'єктів наслідок воєнної агресії, включаючи водні ресурси і інженерну інфраструктуру водогосподарсько-меліоративного комплексу України.

Події та новиниPermalink

Comments are closed.